18:00 - 20:30

TEIN SEN! Jätin puhelimen KOTIIN ja treenasin 2,5h yhtäjaksoisesti (yhtä 5min vessataukoa lukuunottamatta). Tänään oli todella tehokas päivä. Tein hengitysharjoituksia f:llä, surinoita ja pörinöitä jne ja sitten yhtä Hilde Zadekin harjoitusta jossa mennään kolmisoinnulla 1-5-3-8-5-3 jne ng-äänteellä sanoen ä väliin (kuulostaa siis tältä: ngänngänng, heh) ja paria samantyylistä Oren Brownilta. Pyörittelin käsiä, juoksin ympäri huonetta, tein ukemeita löytääkseni keep it simple stupid- rentoutta.
    Sain nyt hengitykseen jonkinmoisen "standardin" eli mietin ihan rauhassa ajan kanssa miten opettaja on sen näyttänyt ja millainen asennon pitää olla, että tunnen venymisen pituussuunnassa. Sit vain harjoittelin sitä. Kylkien avaus on vielä vähän kyseenalainen, mutta ehkä saan sitäkin mukaan vielä.
    Avasin siis tunnin ääntä (lasken myös Marchesin tähän, kahta juoksutuslaulua, olikohan nelonen ja vitonen) ja sitten kävin läpi salce salcea otellosta lopusta alkaen fraaseittain. Tein niin, että istutin fraasia "kuiskaamalla" eli käytännössä yritin vaan tuntea konsonantit vatsanpohjassa ja saada kuuluvan äänen, sit pienellä u:lla, pienellä ja korkealla ng-äänteellä, pelkällä a:lla, pärinällä, puhumalla, mikä nyt tuntui luontevalta. Korkean tilan ajattelu unohtuu välillä, mutta kun sen muistan, toimii.
    Aloitusfraasissa "piangea cantando nell'erma landa.." tunsin että tuli joku "blokki", ei virrannut ihan niin kuin piti - eli lopuksi hinkkasin sitä pitkään ja lauloin ihan siltään, ja sitten alkoi tuntua hyvältä. Pitää nauhoittaa tuo että kuulen onko tosiaan näin että nyt toimii. K-konsonantti jäykistää todella usein leuan ja katkaisee legaton, pitää kiinnittää siihen huomiota, tavallaan "avata" valmiiksi ja siirtyä nanosekunnissa vokaalille. Aspirointi jostain syystä auttaa usein näissä mutten halua tehdä sitä liikaa, ettei tule maneeri.
    Huomenna ajattelin laulaa pajuaarian kahdesti läpi keskeyttämättä ja jättää sen viikon tauolle. Sitten alan istuttaa Ob die Wolkea lopusta alkuun-metodilla samoin kuin tein tänään. Jos kyllästyn, katson välissä stridono lassua TAI paminaa. Pamina pitäisi saada vapaaksi jännityksistä ja herkemmäksi, korkeissa paikoissa lähtee Ritva Eerolan sanoin "lihat mukaan"..

muuta:
Kuuntelin Ljuba Welitschiä, 40-luvulta Aidaa, Toscaa, FREISCHÜTZIÄ ja jopa Salomea. Lyyrisenpuoleinen ääni, ihana väri, uskomaton spianato-legato, hieno tekniikka ja temperamentti.